Termička obrada

Živinsko meso možete da pripremite na različite načine. Možete da ga pečete, pržite, dinstate ili kuvate. Ni kod jednog načina pripreme nemojte preterivati sa temperaturom.

zivimoZdravo ToplotnaObdelava detajl

Pažljivo kod visokih temperatura

Kod termičke obrade mesa pazite da ne preterate sa pečenjem ili prženjem mesa jer će nastati određene štetne materije. Prekomerna termička obrada utiče i na gubitak hranljivih materija.

Kod termičke obrade mesa poslužite se  sa termometrom za meso. Naime, većina štetnih mikroorganizama uništiva se na temperaturi od 74°C za manje komade i na 82°C za veće komade mesa.

Mariniranje i punjenje

Kada meso marinirate, preporučeno je da se pre dodavanja kuvanom mesu, marinada u kojoj je bilo sirovo meso predhodno prokuva.

Punjeno meso punite pre termičke obrade – pečenja ili prženja.

Pečenje

U čemu je tajna hrskavo pečene piletine neodoljivog mirisa? Visoka temperatura.

Zbog nje se belančevine na površini mesa zgusnu i time onemogućavaju ceđenje soka iz mesa. Istovremeno, toplota iz mesa izmamljuje neodoljiv miris koji odiše sočnošću, mekoćom i odličnim ukusom. Bez obzira da li pečete meso u pećnici ili tiganju, slasni okus i miris garantiraju zadovoljstvo svih.

Kada pečete celo pile ili komade u pećnici, kožu radije zadržite. Meso će tako ostati sočno i mekano.

Prženje

Prženje je omiljeniji način pripreme pilećeg mesa. Ukusna korica, kod bečkog načina pripreme  sa kombinacijom brašna, jaja i prezli, a kod pariskog samo brašno i jaja, ima više namena. Sprečava upijanje masnoće  ali i izlučivanje hranljivih materija i ukusnog soka iz mesa. Na taj način bogatstvo ukusa čeka zadovoljnog sladokusca u zlatno-žutom paketiću.

Kuvanje

Malo povrća za supu, komad živine i strpljenje osnov su za dobru pileću supu koja okrepljuje telo i razveseljava sva čula. Tajna pripreme je u laganom kuvanju. I savet: za stvarno ukusnu pileću supu, koristite stariju živinu jer  mudrost naših baka, koje su govorile “Stara kokoš, dobra supa” , je zapravo istina. Naime, starije životinje sadrže više belančevina i masti što doprinosi boljem ukusu supe.

Dinstanje

Dinstanje je česti način pripreme pilećeg mesa kod kog se meso polako kuva u manjoj količini vode. Prednost tog načina je priprema odličnih soseva a meso je mekano i sočno. Za dinstanje su najbolji mekaniji komadi mesa.

Kuvanje na pari

U poslednje vreme, sve je omiljenije kuvanje na pari. Taj postupak ima puno prednosti i  omogućava pripremu obroka u skladu sa načelima zdrave ishrane. Hrana pripremljena na pari dugo je bila nezanimljiv način pripreme obroka od mesa zbog prizvuka dijetalne ishrane. Danas je priprema hrane na pari u značajnom porastu. Tako pripremljeno meso je zdravo, očuvani su vitamini i minerali a uz to je i jako sočno.