Prirodno bogatstvo

Meso živine  nije samo ukusno i jednostavno za pripremu raznovrsnih jela, već je i prirodni izvor vitamina, belančevina i zdravih masti.

ZivimoZdravo NaravnoBogastvo detajl

Vitamini

Meso živine sadrži vitamine grupe B koji sprečavaju pojavu različitih bolesti i brinu za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

  • Vitamin B12  koji čovek  isključivo dobija iz namirnica životinjskog porekla, pomaže organizmu u borbi protiv malokrvnosti, podstiče rast i apetit kod dece i čuva nervni sistem.
  • Vitamin B3 brine za zdrav izgled kože, ublažava glavobolju uzrokovanu migrenom i snižava povišeni krvni pritisak. Važan je za pravilno funkcionisanje nervnog i probavnog sistema, a doprinosi i poboljšanju cirkulacije.
  • Vitamin B6 podstiče delovanje imunološkog sistema i reguliše funkciju hormona. Vitamin D pomaže kostima i zubima u pravilnom rastu i mineralizaciji.

Minerali

Živina sadrži brojne minerale – neorganske materije koje telo ne proizvodi i zato moramo da ih unosimo uravnoteženom ishranom.

  • Gvožđe je važno za pravilno snabdevanje tela kiseonikom, za formiranje određenih enzima, a pomaže i u apsorbciji vitamina B.
  • Fosfor, kalcijum i magnezijum imaju u telu slične funkcije. Značajni su za strukturu kostiju i zuba, kao i za pravilan rad srca i bubrega ali i za prenos nervnih impulsa.
  • Cink je zaštitnik našeg imuniteta, usporava proces starenja, održava i poboljšava mentalne sposobnosti i deluje kao preventiva protiv kratkovidnosti. Nedostatak cinka može uzrokovati neplodnost kao i smanjenje emotivnog doživljaja.
  • Kalijum održava normalan krvni pritisak i utiče na razvoj ploda u trudnoći.

Belančevine

Belančevine su potrebne za obnovu i rast ćelija u našem organizmu. Kao zdrav izvor belančevina stručnjaci preporučuju upravo meso živine. Puno belančevina potrebno je deci, starijima i fizički  aktivnim ljudima. Nedostatak belančevina kod dece može prouzrokovati usporeni rast i telesni razvoj, a kod starijih ljudi telo počinje da iskorišćava sopstvene zalihe belančevina što može prouzrokovati smanjenje fizičkih i mentalnih sposobnosti.  Porcija od 20g mesa živine dovoljna je da pokrije 2/3 čovekovih dnevnih potreba za belančevinama.

Zdrave masti

Masti su našem telu  neophodne kao izvor  energije, ali i zato jer se tope i time aktiviraju  vitamine koji su značajni za vid, kosti, kožu i mozak. Esencijalne masne kiseline deluju i kao antioksidanti, pomažu crvenim krvnim stanicama u transportu kiseonika, doprinose normalnom funkcionisanju bubrega, štite mišićno tkivo od propadanja, pozitivno utiču na brzinu metabolizma.....

Stručnjaci preporučuju da izbegavate zasićene i trans masti. Naša ishrana trebala bi da sadrži umerenu količinu nezasićenih masnih kiselina koje su čuvari našeg kardiovaskularnog sistema. Možemo ih pronaći i u mesu živine. Meso živine ima idealni odnos belančevina i masti i ne sadrži puno holesterola kao i za zdravlje štetnih trans-masnih kiselina.