Prehrambena piramida

Prehrambena piramida na slikovit i vrlo jednostavan način prikazuje osnovne informacije o grupama namirnica, što nam može dodatno olakšati sastavljanje uravnoteženog dnevnog jelovnika.

zivimoZdravo PrehrambenaPiramida detajl

Dobrodošla pomoć

Uz pomoć piramide možemo svakodnevno da sastavljamo jelovnik koji će nam dati dovoljno energije, belančevina, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i vlakana koji su nam potrebni  za savladavanje svakodnevnih psihofizičkih napora.
Dizajnirali su je stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i opšte je prihvaćena.

Kako je čitamo?

Na piramidi su grupe namirnica podeljene po nivoima. Srazmerno  nivou na kome se namirnica nalazi, definisan  je i procenat dnevnog unosa određenih vrsta namirnica. Preporuka je namirnice sa vrha piramide jesti u manjim količinama i što ređe, a namirnice sa dna piramide u većim količinama i što češće. Mesto namirnica u piramidi određeno je s obzirom na hranljive vrednosti namirnica - npr. slatkiši su vrlo kalorični, a sadrže izuzetno malo vitamina i minerala i zato su uvršteni na vrh piramide.

Pozadina piramide obojana je po principu semafora. Zelena boja označava namirnice koje su preporučljive za čestu konzumaciju, u žutom polju su namirnice kod kojih ne smemo preterivati sa količinom, a na crvenom vrhu piramide su namirnice koje bi trebali konzumirati u jako malim količinama.

Gde je meso živine?

Meso živine uvršteno je na srednji nivo piramide  i po preporuci WHO , zajedno sa ribama, je među najprikladnijim vrstama mesa za često konzumiranje. Naravno, radi se o nemasnim delovima živine. Stručnjaci preporučuju meso živine zbog njegovih hranljivih vrednosti: pravo je bogatstvo belančevina, vitamina, minerala i zdravih masti.

Kvalitet na prvom mestu

Piramida neka vam bude  pomoć kod izbora vrsta namirnica. Pri tome morate paziti da svaka namirnica koju konzumirate bude zdrava i kvalitetna. Posebno kod odabira mesa jer samo kvalitetno i zdravo meso je izvor svih hranljivih elemenata zbog kojih su ga stručnjaci i uvrstili na njegovo mesto u piramidi.