Kupovina mesa živine

Kod kupovine mesa živine moramo posebnu pažnju  da posvetimo poreklu mesa, roku trajanja i preporučenoj temperaturi čuvanja.

zivimoZdravo Nakupovanje detajl

Zdravo i sveže

Meso živine, za ukusan i bezbedan obrok, mora biti zdravo, sveže, kvalitetno i proizvedeno na odgovarajući način. Zato moramo biti pažljivi već kod kupovine. Kod odabira namirnica pazite na njihovo poreklo i birajte proizvode koji imaju oznaku kvalitete i očuvanja zdravlja. Proizvođač mora da garantuje da je hrana koju ćemo konzumirati stvarno zdrava i besprekorna.

Izgled i miris

Kako bi bezbrižno uživali u ukusnim obrocima od mesa živine, meso pre kupovine dobro pregledajte. Ono mora biti roze ili svetlo crvene boje. Ne sme biti previše bledo jer to znači da predugo stoji na polici. Uz to, mora da izgleda elastično i puno. Kada kupujete sveže meso dobro ga je i pomirisati. Ukoliko osetite neugodan miris odaberite neki drugi komad mesa ili kupovinu odložite. Prilikom kupovine zapakovanog mesa  pazite da ambalaža nije oštećena.

Upoznajte svog proizvođača živine

Važno je da znate i od koga meso kupujete. Najviše rizikujete kada kupujete kod neproverenih dobavljača i na pijaci gde higijenski standardi mnogo puta nisu zadovoljeni a poreklo mesa nije uvek jasno naznačeno. Ni kupovina u marketima nije apsolutno sigurna ukoliko trgovac ne poštuje sva higijenska pravila i standarde. Živinsko meso trgovac mora da čuva u prostoru na odgovarajućem temperaturnom režimu, odnosno u frižideru.

Žitarice su osnov uravnotežene ishrane. Posebno za piliće. Svi pilići, uzgajani kod kooperanata Perutnine Ptuj-Topiko, hrane se hranom za živine proizvodenom od pretežno kukuruza, soje, pšenice, minerala i vitamina. Zato kod nas važi: Zdravo pile za zdrav obrok. Zdrav obrok za zdravo telo.

Kupujte sveže

Tokom letnjih meseci preporučljivo je kupovati  sveže meso u manjim količinama jer meso koje jednom zamrznete i kasnije odmrznete ne sme se više zamrzavati. Pored toga, tokom leta, za kvalitet i zdravlje presudan je prevoz kupljenog mesa od trgovine do kuće u zagrejanom automobilu. Preporučuje se da kupljeno meso odložite u frižider ili zamrzivač najkasnije 30 minuta od kupovine. Pri tom meso ne sme da bude izloženo visokim temperaturama. Kada kupujete meso, proverite da li na zamrznutim delovima mesa piše da je zamrznuto  i da na svežem piše da je stvarno sveže meso. To je posebno važno kako nam trgovac ne bi prodao odmrznuto živinsko mesa kao sveže.

Pročitajte oznake na ambalaži

Kao i kod svih drugih namirnica i kod kupovine živinskog mesa pažljivo pročitajte oznake na pakovanju. Oznaka roka trajanja je zakonski obavezna i meso koje na pakovanju nema navedeni rok trajanja, nikako ne kupujte. Odustanite od kupovine živinskog mesa koje na pakovanju ima nečitljiv rok trajanja. Proverite podatke o proizvođaču ili uvozniku, sastav pakovanja, količinu, seriju i poreklo. Današnji potrošači postali su oprezni i kada je u pitanju lista korišćenih aditiva.

Informacije o poreklu

Informacije o poreklu i načinu prerade postale su vrlo važne jer potrošaču nije svejedno ko je i na koji način uzgajio živinu i preradio meso. Ljudi sve više kupuju meso sa oznakama višeg kvaliteta, veterinarskim oznakama, oznakama geografskog porekla ili oznakom čuva zdravlje.