Higijena je zdravlje

Iako je meso živine lagano za pripremu, nije svejedno kako ga pripremate ukoliko želite  da vaš obrok bude bezbedan.

Higijena je zdravlje

Higijena je na prvom mestu

Temelj bezbedne pripreme hrane je higijena. Hranu pripremajte čistim rukama i na čistim radnim površinama.

  • Ruke treba oprati sapunom pod toplom tekućom vodom. Postupak više puta ponovite tokom i nakon pripreme.
  • Deterdžentom i toplom tekućom vodom treba očistiti sav pribor, posuđe, daske i radne površine koje su bile u dodiru sa sirovim mesom. Samo tako ćete sprečiti nastanak i razvoj štetnih bakterija.
  • Morate obratiti pažnju i na to da sok od svežeg mesa ne kaplje po frižideru. Ukoliko se to dogodi odmah ga obrišite.

Kod pripreme hrane stručnjaci za higijenu preporučuju upotrebu različitih daski, tanjira i pribora za sirovo i kuvano meso jer se time sprečava prenos bakterija sa sirovog na kuvano meso, koje ste pre toga termičkom obradom uništili.

  • Živinu secite, zavisno od veličine, na četiri, šest ili osam komada (jako male piliće ponekad samo raspolovite). Za sečenje koristite nož ili makaze za živinu.