Čuvanje mesa živine

Sveže  meso i gotova jela čuvajte u frižideru ili zamrzivaču uz nekoliko saveta.

Čuvanje mesa živine

Čuvanje svežeg mesa

Proizvođači su obavezni da na pakovanju mesa napišu uputstvo za čuvanje i upotrebu namirnica kojih morate da se pridržavati ukoliko želite da pripremite dobar i zdrav obrok.

  • Sprečite da sveže mesa dođe u dodir sa ostalim namirnicama (sveže, sirovo, meso bez ambalaže ne ostavljajte zajedno sa ostalim namirnicama).
  • Živinsko meso izvadite iz ambalaže i ostavite u posudu sa poklopcem.
  • Meso živine čuvajte u najhladnijem delu frižidera (na najnižoj polici).

Čuvanje pripremljenog mesa

  • Ostatke pripremljene hrane u roku od dva sata odložite u frižider ili pojedite u sledeća tri dana. Ukoliko ne pojedete u navedenom periodu bolje je takvo meso da bacite.
  • Meso čuvajte u frižideru na max. +4 °C.
  • Ukoliko ste pripremljenu hranu zamrzli ona ne bi smela predugo da stoji u zamrzivaču. Najduže 4 meseca.
  • Ambalažu pre zamrzavanja dobro zatvorite i napišite datum zamrzavanja.
  • Pre zamrzavanja, pripremljeno jelo potpuno ohladite.
  • U zamrzivaču hranu čuvajte na -18°C.

Odmrzavanje

  • Duboko zamrznuto meso stavite u posudu sa poklopcem i polako je odmrznite u frižideru.
  • Zamrznuto meso  se ne sme odmrzavati na sobnoj temperaturi. Najbolje je u frižideru, pod hladnom tekućom vodom u originalnoj ambalaži ili u mikrotalasnoj peći.
  • Vreme odmrzavanja zavisi od količine mesa.
  • Osnovno pravilo je da se odmrznuto meso ne sme ponovno zamrzavati.