Bez glutena za sve sa celijakijom

Celijakija je autoimuna bolest tankog creva (oštećenje tankog creva zbog glutena). Poslednjih godina je jedna od češćih bolesti probavnog trakta kako kod dece tako i kod odraslih.

zivimoZdravo BrezGlutena detajl

Kako je prepoznati?

Celijakija se može prepoznati po nizu simptoma: od intenzivnog bola u stomaku, retke stolice, malokrvnosti, gubitka težine do čestih promena raspoloženja i slabije koncentracije. Nažalost, velika većina bolesnika ima atipične ili slabo izražene kliničke znakove i može proživeti celi život ne znajući da boluje od celijakije. Prisutnost antiglijadinskih antitela možemo odrediti brzim testom za celijakiju (rezultat je poznat već za nekoliko minuta).

Kako se živi sa celijakijom?

Još uvek je jedino dokazano uspešno lečenje celijakije stroga ishrana bez glutena i to doživotno. Bolesnik sa celijakijom mora iz ishrane da isključi sve namirnice koje sadrže gluten (pšenica, pira, riža, ječam....) i sve proizvode koji u svom sastavu imaju spomenute žitarice. Upala sluznice tankog creva će se smiriti i sluznica će se normalizovati.

Proizvodi bez glutena

Najbolje je da kupujete proizvode na kojima je jasno označeno da su bez glutena: na proizvodu piše BEZ GLUTENA ili je istaknut znak sa precrtanim klasom pšenice. To znači da je proizvod proizveden u uslovima u kojime je isključena kontaminacija glutenom  što se dokazuje i testiranjima na prisutnost/odsutnost glutena.

Perutnina Ptuj-Topiko u svom asortimanu ima proizvode BEZ GLUTENA.