Uskršnja piletina

Ko kaže, da za ovaj praznik ne možemo, umesto svinjetine, da priuštimo sebi celo pile? Isprobajte fantaziju ukusa, koja nastaje kada se pomešaju sezonski i praznični sastojci.

  • Vreme pripreme 90 min

  • Zahtevnost sasvim lako

  • Tip Uskrs

Sastojci:

1 PP pile
100 g dimljene slanine ( pančeta)
veza divljih špargli
1 crni luk srednje veličine
1 glavica belog luka
2 kriške starog hleba
2 jajeta
1 šargarepa
1 kašičica divljeg belog luka ili vlašca
Belo vino
Majoran
So i biber

 

Autorka: Zorica Planinšek

Pile operemo, obrišemo, posolimo i pobiberimo.

Zatim pripremimo nadev: na maslinovom ulju propržimo dimljenu slaninu, dodamo crni luk, beli luk i naseckane divlje špargle. U dublju posudu dodamo krupno isečen hleb, 2 jajeta, so, biber, malo majorana, seckani divlji beli luk ili vlašac, malo narendane šargarepe i sve zajedno pomešamo.

Napunjeno pile stavimo u podmazanu vatrostalnu posudu. Pečemo 50 minuta na 180°C, a zatim još 15 minuta na 220°C. U toku pečenja pile prelivamo mešavinom ulja i vina.

Kada je pečeno, pile izvadimo iz rerne, pokrijemo aluminijumskom folijom i ostavimo da odstoji 10 minuta, da bi bilo sočno.

Kao prilog poslužimo narendani ren ili sos od jabuka.

PP pile

Gde kupiti