Piletina sa umakom od rena

  • Vreme pripreme 1,5 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip Uskrs

SASTOJCI:

1kg pilećeg filea sa kožom
so
maslinovo ulje

Umak od rena
1 dl belog vina
so i biber
2 dl slatke pavlake
3 kašike maslaca
2 kašike naseckanog peršuna
5 kašika narendanog rena
1 limun

 

SASTOJCI za restovan krompir:
1 kg manjeg krompira
100 g crvenog luka
0,8 dl ulja ili masti
1 kutlača juneće supe
so i biber
peršun za posipanje

 

PRIPREMA:

1) Pileći file sat vremena pre kuvanja isecite na 4 dela i posolite.
Zagrejte rernu na 180° C.
2) Pileći file premažite uljem i položite u pekač sa kožom
okrenutom na dole. Pecite 6 minuta dok koža ne postane hrskava, zatim meso
okrenite i pecite još 10 minuta.
3) Piletinu izvadite iz rerne i ostavite na tanjiru.
Pripremite umak: Vino ulijte u tiganj potom dodajte so i slatku pavlaku,
ostavite 2 minute da provri. Smanjite temperaturu, postepeno dodajte
komadiće maslaca i promešajte.
4) Tiganj sklonite sa vatre, dodajte peršun i ren, posolite, pobiberite i
dodajte nekoliko kapljica limunovog soka. Piletinu obilno prelijte umakom od
rena i odmah poslužite.

 

Restovan krompir

PRIPREMA:

1) Krompir sa korom skuvajte u slanoj vodi. Ohladite i isecite na deblje
kolutove. Očistite i sitno iseckajte luk.
2) U tiganj stavite ulje i luk. Dodajte krompir i propržite ga najpre
na laganoj vatri a potom na jačoj. Nekoliko puta ga promešajte. Posolite i
pobiberite. Na kraju dolijte supu, sačekajte da se tečnost upije i sklonite
sa vatre. Pre posluživanja pospite sa peršunom.