Pile na primorski način

  • Vreme pripreme 1 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

1 pile

Za punjenje:

70 g suvih smokava
0,5 dl crnog vina ili soka od grožđa
50 g neslanih pistaća
120 g pilećih prsa bez kože
4 g belanaca
0,5 dl slatke pavlake
So
Beli biber

Za marinadu:

50 g paradajz sosa
1 g suvog ili svežeg timijana
2 g naseckanog belog luka
4 g soli
1 lovorov list

Smokve preko noći potopimo u crno vino ili sok od grožđa. Pistace suvo prepržimo.

Za punjenje pileća prsa izblendiramo (npr. u multipraktiku) i dodamo slatku pavlaku,belance, so i biber. Natopljene smokve ocedimo i osušimo, te ih zajedno sa pistacima umešamo u pileću masu. Nadev ravnomerno rasporedimo pod kožu pileta.

Za marinadu izmešamo paradajz, dodamo timijan, beli luk i so. Pile premažemo marinadom i na vrh položimo lovorov list. U rerni, zagrejanoj na 180 °C, pečemo 1 sat i 20 minuta.

 

PP pile

Gde kupiti