Punjeno pile

  • Vreme pripreme 1 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

Količina: za 8 osoba

 

Sastojci:

1 veće pile (cca 2,4 kg)

2 kriške belog hleba

1 dl mleka

250 g pilećih iznutrica (jetra, želudac, srce)

1 crveni luk

1 jaje

peršun

so

biber

Očišćeno pile operite i posolite spolja i unutra.

Beli hleb namočite u mleko, iscedite i izgnječite rukama. Pileće iznutrice sitno iseckajte (jetra nožem sastružite i iseckajte), dodajte iseckani luk, so i malo vode i i propržite u tiganju.       Ostavite masu da se ohladi a zatim umešajte jaje, dodajte iseckani peršun, namočen i oceđen hleb, so i biber.

Unutrašnjost piletine i spoljne džepove napunite masom. Spoljne džepove pravite tako što na bataku i karabataku rukama odvojite kožu od belog mesa. Otvor zašijte koncem ili ga zatvorite čačkalicama.

Pile stavite u rernu. Prelijte ga sa malo ulja i dodajte malo vode. Pecite na 200 °C približno dva i po sata. Tokom pečenja pile  treba okretati  da bi se lepo zapeklo sa svih strana. Pre serviranja pažljivo izvucite konac i čačkalice.