Pohovana austrijsko-štajerska piletina sa krompir salatom i domaćim majonezom od bundeve

Pohovana austrijsko-štajerska piletina sa krompir salatom i domaćim majonezom od bundeve

Postupak pripreme

Operite pile hladnom vodom, osušite ga i isecite na komade (pogledajte savet). Iseckajte semenke bundeve i pomešajte ih sa mrvicama na tanjiru. Sipajte brašno na drugi tanjir, a jaja umutite u drugom, dubokom tanjiru. Komade piletine posolite i pobiberite i panirajte u brašnu, jajima i prezlama sa semenkama bundeve. U visokom tiganju zagrejte mast na 170 ° C i pohujte komade piletine oko 20 minuta,  dok ne porumene. Ocedite ih na kuhinjskom ubrusu.

Neoljušteni krompir za salatu kuvajte u slanoj vodi 15 do 20 minuta, vodite računa da ne postane previše mekan. Zatim ga procedite i ostavite u pokrivenom loncu da se ohladi. Kada se krompir ohladi oljuštite ga i isecite na kriške. Oljuštite luk i isecite ga na listiće. Prokuvajte bujon, dodajte luk, ponovo prokuvajte i prelijte preko krompira. Dodajte sirće, ulje, senf, šećer u prahu, so i promešajte. Salatu pustite da odstoji oko 30 minuta, a po potrebi dodajte začine. Isecite jabuku na male kriške i umešajte ih u salatu.

Pripremite majonez tako što ćete u posudi pomešati žumance, sirće, senf, 30 ml vode, kajenski biber i pola čajne kašičice soli.  Ručnim mikserom izmiksajte sve sastojke, polako dolivajte obe vrste ulja i mešajte da biste dobili željenu strukturu.

Pohovanu piletinu servirajte sa salatom i majonezom.

 

Kako iseći pile na komade

1. Prvo isecite krila. Savijte krilca prema spolja i odsecite ih sa delom mesa na grudima, potražite zglob kuka i isecite do kraja. Neki kuvari ne seku krilca. Odsecite i bacite gornji deo, odnosno vrh krilca.

2. Okrenite pile na leđa da odvojite batak i karabatak. Prvo presecite kožu koja spaja batak i karabatak  sa grudima.  Nožem pronađite spoj kosti i kičme, zatim karabatak  okrenite tako da ga savijete prema spolja, da bi kost iskočila iz zgloba kuka. Isecite karabatak zajedno sa ovalnim komadom mesa. Okrenite pile i ponovite postupak na drugoj strani.

3. Odsecite grudi. Nožem zarežite odmah pored grudne kosti a zatim grudnu kost presecite. Pile položite sa grudima nadole i odsecite leđa sa rebrima. Ako krilca niste odsekli ona ostaju na grudnom delu. Leđa bacite ili ih upotrebite za pripremu osnovice za supu.

4. Ako je pile veliko prepolovite karabatak i batak u zglobu, grudi ukoso prepolovite tako da zasečete kroz meso i rebra. Po želji uklonite kožu sa karabataka, bataka i mesa na grudima.