Pileći želuci u umaku od pavlake

  • Vreme pripreme 1 h

  • Zahtevnost sasvim lako

  • Tip glavna jela

Količina: za 4 osobe

 

Sastojci:

500 g pilećih želudca

1 crni luk

1 zelena paprika

2 prstohvata mlevene slatke paprike

biber

so

2 kašike kisele pavlake

2 kašike ulja

Domaći njoke

1 kg krompira

400 g brašna

3 g maslaca

2 jaja

so

U tiganju na ulju propržite seckani crni luk dok ne požuti i dodajte želuce, naseckane na komadiće. Dodajte sitno seckanu zelenu papriku i začinite.

Sipajte malo vode i dinstajte poklopljeno oko sat vremena, mešajući nekoliko puta. Kada  želuci omekšaju , dodajte u umak još 2 kašike pavlake i promešajte.

Želuce možete služiti i sa rezancima ili njokama

Domaći njoke

Neoljušten krompir stavite u hladnu vodu i pustite da zavri, pa kuvajte dok ne omekša (20 do 30 minuta) i ocedite. Kada se krompir malo ohladi, oljuštite ga i izgnječite u velikoj posudi. Dodajte brašno, puter narezan na komadiće, jaja i so i zamesite. Na pobrašnjenoj radnoj površini zamesite duge valjke. Isecite ih na njoke i lagano pritisnite viljuškom. Njoke kuvajte u velikoj količini kipuće slane vode. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još dve minute, a zatim ih izvadite iz vode i ocedite.