Pileći karabatak i batak u umaku od crvenog vina sa grožđem

  • Vreme pripreme 2 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

Količina: za 4 osobe

 

Sastojci:

2 pileća karabataka i bataka sa kostima i kožom

1 veći slatki krompir

1 veća tikvica

300 g crvenog grožđa

250 ml kvalitetnog suvog crvenog vina

kašika meda

kašika maslinovog ulja

2 kašike semenki slačice

kašika rendanog svežeg đumbira

so

sveži timijan

Za umak pomešajte u činiji vino, med, maslinovo ulje, slačicu i đumbir.

Slatki krompir oljuštite i isecite na kockice veličine oko 2 cm,  a tikvice na kolutove  debljine oko 1 cm. Operite grožđe i nežno ga osušite papirnim ubrusom.

U dublji sud za pečenje stavite meso, koje ste prethodno dobro posolili. Prelijte ga pripremljenim umakom i dodajte povrće i grožđe. Pokrijte sud za pečenje poklopcem ili aluminijumskom folijom.  Pecite u rerni oko  sat i po na 200 °C.  Zatim sklonite poklopac i pecite još 20 minuta da piletina dobije zlatnožutu boju.