Pileće varivo na azijski način »Obara fusion«

  • Vreme pripreme 1 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip topla predjela

Količina: za 8 osobe

 

Sastojci:

1 pile

100 g maslaca

1 kašičica sode bikarbone

2 glavice crnog luka

2 praziluka

5 čena belog luka

malo korena đumbira

3 šargarepe

1 koren peršuna sa lišćem

½ glavica celera sa malo zelenog lišća

½ male glavice karfiola

2 dl Haložan vina

2 dl kokosovog mleka

5 ravnih kašika karija u prahu

3 stabljike limunove trave

1 limeta

3 lista kafirske limete (po želji)

so

biber

prstohvat čilija u prahu

1 kašičica suvog majorana

2 lovorova lista

svež korijander (po želji)

Isecite pile na komade. Pospite meso sodom bikarbonom i ostavite ga da odmara 20 minuta. Zatim ga operite, osušite i posolite.

U većoj šerpi na maslacu propržite iseckani crni luk, kada dobije staklenu boju dodajte sitno iseckani đumbir i beli luk. Pržite na laganoj vatri dok sastojci ne karameliziraju. Zatim dodajte meso i pržite sa svake strane 1-2 minuta. Dodajte vino, pokrijte poklopcem i pustite da vrije na laganoj vatri 10 minuta.

Dodajte povrće za supu iseckano na sitne komade i prelijte ga vodom, tako da  tečnost prekrije sve sastojke. Prokuvajte i kuvajte dalje na laganoj vatri 20 minuta. Zatim dodajte lovorov list i majoran i kuvajte varivo  sve dok se meso ne odvoji od kostiju kada ga dodirnete viljuškom. Varivo ostavite sa strane, prebacite meso u drugu posudu i procedite supu kroz sito. Povrće (osim lovora) ispasirajte ili izmiksajte, a meso usitnite viljuškom.

Sipajte proceđenu supu (biće je oko jedan i po litar) u lonac, dodajte istucanu limunovu travu, kari i prstohvat čilija. Prokuvajte, kuvajte na laganoj vatri još 5 minuta, a zatim dodajte kokosovo mleko, meso usitnjeno viljuškom i pasirano povrće po ukusu (da nije pregusto). Mešajte i sačekajte da ponovo proključa,  po želji dodajte još malo soli. Pre služenja uklonite stabljike limunove trave i u svaki tanjir iscedite malo soka limete i prstohvat čilija. Po želji pospite svežim korijanderom.

Da bi meso bilo mekše

Pre kuvanja meso natrljajte sodom bikarbonom, jer će ga soda bikarbona dodatno omekšati.