Pileća maslenica sa prelivom

  • Vreme pripreme 2 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip topla predjela

Količina: za 4 osobe

 

Sastojci:

Testo

1 kg brašna

1 čaša tečnog jogurta (1,8 dl)

2 jaja

1 dl ulja

4 dl mleka

1  kesica suvog kvasca

1  kesica praška za pecivo

2–3 kašičice soli

1 jaje za premazivanje

susam ili druge semenke za posipanje (po želji)

 

Nadev

500 g pilećeg filea

200 g šampinjona

100 g sira trapist, edamer ili gauda

suvi začini po želji

 

Preliv

5 velikih kašika milerama ili kisele pavlake

2 velike kašičice tečnog jogurta

so

biber

mirođija

mleveni beli luk (po želji)

Za testo izmešajte jogurt, 2 jaja, pola šoljice ulja, 2 šoljice mleka, kesicu kvasca, prašak za pecivo i 2–3 kašičice soli. Za meru možete upotrebiti jogurtovu čašu. Dodati brašno i izmešati mikserom. Testo zatim prekrijte i stavite u frižider.

Za nadev iseckajte piletinu na male kockice i propržite ih u nauljanom tiganju. Dodajte iseckane šampinjone, začinite po želji i prodinstajte.

Testo podelite na više delova i razvaljajte ih u obliku kruga, debljine približno 1 cm. Prečnik kruga treba da je oko 20 cm.

Testo obložite  pripremljenim nadevom i dodajte malo sira, iseckanog na kockice. Testo presavijte i viljuškom zapečatite ivice. Maslenice premažite umućenim jajetom i po želji posujte susamom i semenkama. Stavite ih u sud za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 200 °C, približno 15 minuta da se maslenice lepo zarumene.

Za preliv pomešajte mileram, jogurt i začine i preliv poslužite uz pečene maslenice.

 Testo za maslenicu možete pripremiti i unapred i koristiti ga po potrebi, jer ga u frižideru možete čuvati i do 7 dana