Pile, pečeno u senu

  • Vreme pripreme 90 min

  • Zahtevnost veoma jednostavno

  • Tip glavna jela

Količina: za 6 osoba

 

Sastojci:

1 pile, približno 1,5 kg

100 g suvog sena

5 grančica različitih vrsta bosiljka

2 grančice žalfije

5 lovorovih listova

10 čena belog luka

10 kašika masti ili ulja

so

beli biber

2 dl osnovice za supu  (bujon)

 

Operite pile, osušite ga i natrljajte solju i biberom.

Napravite „gnezdo“ od sena u sudu za pečenje, u gnezdo stavite grančice bosiljka, lovora, žalfije i neoljuštene čenove belog luka. Stavite piletinu po sredini. Zagrejte mast u posebnoj posudi i prelijte je preko piletine.

Stavite sud za pečenje u zagrejanu rernu i pecite na 220 ° C sa uključenom funkcijom gornji grejač-roštilj oko 10 minuta, tako da pile lepo porumeni. Zatim okrenite pile i pecite ga na drugoj strani oko 10 minuta. Pokrijte sud za pečenje i pecite pile na 160 ° C sa uključenom ventilacijom oko 60-70 minuta. Ako je potrebno, prelivajte ga bujonom tokom pečenja.