Pilav sa piletinom i pirinčem

  • Vreme pripreme 95 min

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

Količina: za 4 osobe

 

Sastojci:

300 g pirinča za rižoto

400 g pilećeg mesa (karabatak, batak, krilca)

2 lovorova lista

biber u zrnu

1 crni luk

2 veće šargarepe

manja vezica peršuna

so

biber

Piletinu, šargarepu, lovorov list i zrna bibera kuvajte oko 40 minuta u slanoj vodi.

Nauljajte duboki vatrostalni tiganj i u njemu propržite seckani crni luk. Dodajte pirinač i pržite još 5-6 minuta. Stavite kuvanu piletinu u tiganj i sipajte vodu u kojoj se piletina kuvala (odnos pirinča i vode treba da bude 1: 3). Isecite kuvanu šargarepu i dodajte je u tiganj.

Stavite  tiganj u rernu i pecite oko 45 minuta, na 200 ° C ili dok voda ne ispari i pirinač ne omekša. Ne prekrivajte tiganj da pirinač odozgo lepo porumeni.

Pilav je verzija rižote, najčešće sa mesom.   Rižotu se tečnost dodaje postepeno i pirinač se sve vreme meša, dok se u pilav tečnost dodaje odjednom, pirinač se pokrije i kuva sve dok ne upije svu tečnost.