Pečeni pileći karabatak sa kremastim umakom od oraha

  • Vreme pripreme 60 min

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

Količina: za 4-6 osoba

 

Sastojci:

8 pilećih karabataka

1 kašičica kima (orijentalni kim)

½ kašičice mlevene paprike

2 kašike maslinovog ulja

100 g hleba (ne stariji od 1 dana)

1,5 dl vruće pileće osnovice za supu (bujon)

175 g jezgra oraha

1 mali crni luk

2  čena belog luka

0,5 dl pavlake za kuvanje

sok od 1 limuna

so i biber

Zagrejte rernu na 200 ° C. Pileći karabatak posolite, začinite kimom i paprikom. Prebacite u manji sud za pečenje, dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, promešajte i pecite u rerni 40 minuta da se lepo zapeče.

U međuvremenu isecite hleb, stavite u činijicu i zalijte ga sa nekoliko kašika osnovice za supu (bujon) i ostavite da hleb upije tečnost. Propržite jezgra oraha na tiganju oko 3 minuta i ostavite ih sa strane.

Crni luk i beli luk sitno iseckajte. U tiganj sipajte još jednu kašiku ulja i propržite crni luk i beli luk da omekšaju. U blender stavite namočeni hleb, mešavinu crnog luka i belog luka i nekoliko oraha (ostavite par oraha za posipanje), dodajte ostatak osnovice za supu (bujon) i sameljite da dobijete grubu pastu. Vratite pastu u tiganj, dodajte pavlaku i limunov sok, začinite solju i biberom i ostavite pastu na toplom.

 Pečeni pileći karabatak servirajte sa umakom od oraha. Pre služenja pospite seckanim orasima.