Pile na Ptujski način

  • Vreme pripreme 1,5 h

  • Zahtevnost kulinarski izazov

  • Tip glavna jela

Količina: za 6 osoba

 

Sastojci:

1 pile

 

ptujska marinada

1 manji crni luk

1 kašika delimično mlevene slačice

1 kašika osnovice za supu (bujon) od povrća

1 kašika pirea od paradajza

pola kašičice mlevene slatke paprike

1–2 kašike domaćeg sirčeta

1–2 kašike maslinovog ulja

malo grančica timijana

 

povrće za prilog

krompir

šargarepa

crni luk

beli luk

paradajz

 

Za marinadu iseckajte crni luk i dodajte slačicu, bujon od povrća, pire od paradajza, mlevenu papriku, sirće, ulje i timijan.

Očistite pile, tako da odstranite krajeve krila, rep i kožu na vratu. Prebacite ga u sud za pečenje, dobro premažite marinadom i ostavite da odmara dva sata.

Pre nego što pile stavite  u sud za pečenje, obložite ga očišćenim i narezanim povrćem za prilog. U kombinovanoj rerni sa dodatkom pare prvo pecite oko sat vremena na 140 ° C, a zatim isključite paru, povečajte temperaturu na 180 ° C i dodajte ventilaciju da se pile lepo zapeče. U klasičnoj rerni pecite pile na 160 ° C, a na kraju povećajte temperaturu na 200 ° C i uključite ventilaciju da bi koža bila hrskavija.

 

Još sočnije

Piletina je još sočnija ako se zaseče u predelu bataka i karabataka i parče putera gurne ispod kože sve do grudi, koji će se tokom pečenja otopiti i obliti grudi.