Medena krilca i kupus salata sa gorgonzolom

  • Vreme pripreme 40 min

  • Zahtevnost veoma jednostavno

  • Tip glavna jela

KOLIČINA: za 4–6 osoba

 

Sastojci:

1 l suncokretovog ulja za prženje

1 kg pilećih krilca

100 g brašna

1 kašičica mlevene paprike

2 kašičice soli

biber

50 g maslaca

4 kašike meda

2–4 kašike ljutog umaka (u zavisnosti od jačine ljutine)

2 kašike belog vinskog sirćeta

Kupus

½ manje glavice belog kupusa

½ manje glavice crvenog kupusa

2 šargarepe

3 stabljike celera

1 crveni luk

150 g gorgonzole

1 dl kisele pavlake

100 g majoneza

3 kašike belog vinskog sirćeta

so

biber

Prvo pripremite salatu. Šargarepu operite, ostružite i izrendajte. Isecite celer na kolutiće i stavite ga u posudu zajedno sa šargarepom, narendanim kupusom i crnim lukom narezanim na listiće. Izmešajte pavlaku, majonez, sirće, malo soli i bibera da dobijete glatki preliv. Prelijte njime povrće i dobro promešajte. Pospite salatu komadićima gorgonzole. Jelo čuvajte u frižideru do serviranja.

Zagrejte ulje u velikom tiganju i zagrejte rernu na 60 ° C. Pomešajte brašno sa mlevenom paprikom, posolite ga i pobiberite i uvaljajte krilca u ovu mešavinu. Komadićem hleba proverite da li je ulje dovoljno toplo. Ulje je pogodno za prženje ako hleb porumeni za pola minuta. Stavite u tiganj nekoliko krilca i pržite ih oko 8 minuta da postanu hrskava i zlatno smeđe boje. Pečena krilca ocedite na kuhinjskoj krpi, a zatim ih prebacite u sud za pečenje i čuvajte u toploj rerni. Ispržite i preostala krilca.

U malom tiganju otopite maslac, tabasko, sirće i med da biste dobili gust i lepljiv umak. Kada ste ispržili sva krilca prelijte ih umakom, promešajte i poslužite uz kupus salatu.