Pečeni bataci sa sicilijanskom peperonatom

Ukus i boja voća i povrća zavise od polifenola (prirodni antioksidansi) koje ona sadrži. Na primer:

• Likopen, svetlo crveni karotenski i karotenoidni pigment, čini paradajz crvenim
• Antocijan daje boju jagodama i malinama

Crvena hrana je generalno bogata nutrijentima, pa se u njoj mogu pronaći i drugi poznati antioksidansi poput kvarcetina, vitamina A (beta-karotena), vitamina C…

• Povrće u crvenoj boji koje treba uvrstiti u ishranu su: crveni luk, crveni kupus, paprika – slatka i ljuta, radič, cvekla, lubenica…
• A voće? Ne znamo gde bismo počeli i gde završili: jabuke, višnje, trešnje, brusnice, jagode, maline, paradajz, nektarine, ribizle, nar, crvene šljive i grejpfrut…

I ne, nije greška. Lubenica jeste povrće, a paradajz jeste voće. Iz nekih čisto botaničkih razloga, a ne zbog načina na koji ih koristimo 😊

Da sve ne bi bilo tako slatko, pomenućemo i ljute papričice kao posebnu kategoriju, jer sadrže nešto jako bitno: kapsaicin. To je ulje nalazi u čili papričicama i ono je krivac i za ukus, ali za korisne efekte koji se pripisuju ljutim papričicama. Kapsaicin deluje na iste receptore na jeziku i koži koji signaliziraju visoku temperaturu.

Ovo je i razlog što konzumacija ljute hrane može da izazove zavisnost: ukus ljutog šalje signal “o bolu zbog visoke temperature“, zapravo signal o „maloj opekotini“ ili „povišenoj temperaturi“ – zbog čega dolazi do lučenja endorfina koji je prirodni pain-killer (analgetik) i izaziva osećaj zadovoljstva. Kako se ipak nismo “opekli”, već jedemo neko ukusno jelo, ostaje samo osećanje zadovoljstva. Naravno da je kapsaicin istovremeno i antiinflamatoran, i antioksidans.

Zato, kada kao prilog uz Perutnina Ptuj piletinu spremate neki prilog od paprika – ne zaboravite da upotrebite i slatke, i ljute papričice. Baš kao što sam to uradila u „sicilijanskoj pepepronati“.

Sicilijanska peperonata se od klasične italijanske razlikuje u poslednja 2 sastojka koji se dodaju. Šećer i sirće. Klasična je samo slana. Sicilijanska je slatko-kisela. Postoje verzije peperonate gde se paprike prvo peku i ljušte, kao i one verzije u kojima se taj korak preskače.
Recept @vitkigurman

Pečeni bataci sa sicilijanskom peperonatom

Ukus i boja voća i povrća zavise od polifenola (prirodni antioksidansi) koje ona sadrži. Na primer:

• Likopen, svetlo crveni karotenski i karotenoidni pigment, čini paradajz crvenim
• Antocijan daje boju jagodama i malinama

Crvena hrana je generalno bogata nutrijentima, pa se u njoj mogu pronaći i drugi poznati antioksidansi poput kvarcetina, vitamina A (beta-karotena), vitamina C…

• Povrće u crvenoj boji koje treba uvrstiti u ishranu su: crveni luk, crveni kupus, paprika – slatka i ljuta, radič, cvekla, lubenica…
• A voće? Ne znamo gde bismo počeli i gde završili: jabuke, višnje, trešnje, brusnice, jagode, maline, paradajz, nektarine, ribizle, nar, crvene šljive i grejpfrut…

I ne, nije greška. Lubenica jeste povrće, a paradajz jeste voće. Iz nekih čisto botaničkih razloga, a ne zbog načina na koji ih koristimo 😊

Da sve ne bi bilo tako slatko, pomenućemo i ljute papričice kao posebnu kategoriju, jer sadrže nešto jako bitno: kapsaicin. To je ulje nalazi u čili papričicama i ono je krivac i za ukus, ali za korisne efekte koji se pripisuju ljutim papričicama. Kapsaicin deluje na iste receptore na jeziku i koži koji signaliziraju visoku temperaturu.

Ovo je i razlog što konzumacija ljute hrane može da izazove zavisnost: ukus ljutog šalje signal “o bolu zbog visoke temperature“, zapravo signal o „maloj opekotini“ ili „povišenoj temperaturi“ – zbog čega dolazi do lučenja endorfina koji je prirodni pain-killer (analgetik) i izaziva osećaj zadovoljstva. Kako se ipak nismo “opekli”, već jedemo neko ukusno jelo, ostaje samo osećanje zadovoljstva. Naravno da je kapsaicin istovremeno i antiinflamatoran, i antioksidans.

Zato, kada kao prilog uz Perutnina Ptuj piletinu spremate neki prilog od paprika – ne zaboravite da upotrebite i slatke, i ljute papričice. Baš kao što sam to uradila u „sicilijanskoj pepepronati“.

Sicilijanska peperonata se od klasične italijanske razlikuje u poslednja 2 sastojka koji se dodaju. Šećer i sirće. Klasična je samo slana. Sicilijanska je slatko-kisela. Postoje verzije peperonate gde se paprike prvo peku i ljušte, kao i one verzije u kojima se taj korak preskače.
Recept @vitkigurman

Postupak pripreme

Oštrim nožem ili kuhinjskim makazama, odvojite kožu i ligamente na dnu bataka. Možete i ne morate da uklonite deo zgloba s hrskavicom. Ako ga uklonite, tokom pečenja možete da uvijete folijom deo kosti koji viri, kako ne bi gorela.

Batake malo nauljite i posolite. Poređajte na papir za pečenje. Peku se na 170 stepeni oko 30 minuta.

Paprike i crni luk se seku na dugačke trake, a beli luk se isecka sitno. Cherry paradajz isecite na polovine ili četvrtine.

Zagrejte maslinovo ulje i ispržite crni i crveni luk. Kad luk omekša, dodajte papriku. Posolite i poklopite da se kuva oko 10 minuta. Kad i paprika omekša dodati beli luk i paradajz. Pobiberiti, začiniti bosiljkom i sipati malo vode. Dinstati sve još oko 20 minuta.

Na kraju se dodaju šećer i sirće (što i jeste sicilijanska slatko-kisela verzija) – i sve se još malo kuva dok na dnu ne ostane voda.

By using this website, you agree to the use of cookies in accordance with our Privacy and Cookie Policy. Settings

Settings for Cookies

Cookies, which are installed to your browser, anonymously collect specific information about your visits to the website. They enable us to guarantee the function of every website application, specific content is tailored especially for you and the visit analysis opts for constant improvements to the website.

The necessary cookies enable basic functions such as navigating the website and accessing specific parts of the website. A website cannot guarantee the user full activity without these cookies. Cookies, which are intended for adaptation of behaviour and imaging of a website when visiting the next time, for example a display in a selected language, also fit into this category.


Cookies for statistical purposes collect and report information anonymously to the owners of the websites. They help understand, how the visitors use the website and improve the user experience based on such information.


Advertising Cookies anonymously collect information on your visits to the website. They are used by advertisers to display ads, which are most appropriate and interesting for you. They are also used for prevention of displaying ads, who were seen by the users.

Settings successfully updated.