Pečeno pile

Pečeno pile

Postupak pripreme

1. Maslac pomešati sa maslinovim uljem, timijanom, solju i biberom.
Pile posušiti papirnim ubrusom. Unutrašnjost pileta posoliti, pa u njega staviti limun isečen na kolutove, grančice ruzmarina i polovinu cele glavice belog luka. Noge pileta vezati kuhinjskim koncem. Položiti ga na leđa pa kašikom po celom piletu rasporediti premaz od maslaca. Na grudima pažljivo podići kožicu kako se ne bi pocepala, pa i ispod nje naneti maslac.

2. Krompir i bundevu oprati i oguliti. Iseći na krupnije komade i staviti u činiju. Dodati i krupnije cvetove brokolija i preostalu polovinu glavice belog luka. Poprskati maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti pa dobro promešati.
3. Rernu uključiti na 200 stepeni (bez ventilacije).
Pleh za pečenje dobro podmazati. U pleh usuti začinjeno povrće (brokoli okrenuti stabljikama ka gore kako cvet ne bi goreo).
Na povrće staviti pile okrenuto grudima gore. Krilca pažljivo podvući ispod pileta.
Pleh staviti u zagrejanu rernu da se pile peče oko sat vremena i 15 minuta. Pokriti alu folijom ukoliko meso pre vremena počne da rumeni i dovršiti pečenje.
Ostaviti da se prohladi pa servirati sa svežom salatom.